ZMĚNIT MÍSTO

Bouře Fabienne se prohnala střední Evropou

25.09.2018

Bouře Fabienne zasáhla několik zemí střední Evropy včetně České republiky a napáchala škody za desítky milionů Kč. Bouři doprovázel silný nárazový vítr, který dosahoval rychlosti až 110 km za hodinu. Bouře na naše území vstoupila v neděli večer a přinesla sebou i prudké ochlazení. Největší škody Fabienne způsobila v sousedním Německu, kde zabila i starší ženu.

Silný nárazový vítr zapříčinil pád stovek vzrostlých stromů v Německu i na území České republiky. Byly hlášeny rozsáhlé výpadky elektřiny u více než deseti tisíc domácností. Kromě silného větru sebou bouře přinesla i vydatné dešťové srážky v podobě přívalových dešťů a krupobití.

Z počátku se v sousedním Německu lidé obávali, že bouře Fabienne může narušit i probíhající Oktoberfest, ale tyto obavy byly zbytečné. Jedinou obětí bouře Fabienne, je 78letá žena, kterou v Bavorsku zasáhl padající strom. V Bádensko-Wurttembersku museli záchranáři hospitalizovat čtyřletého chlapce s vážným zraněním hlavy. Chlapec se nacházel v automobilu, na který v době bouře spadl jeden ze stromů.

Bouře Fabienne nejvíce zasáhla Hesensko, Durynsko, Porýní a Sasko. Částečně byla narušena i železniční a silniční doprava kvůli popadaným stromům. Kvůli silnému větru muselo být zrušeno i několik dálkových tras. V podvečer rychlost větru dosahovala kolem sta kilometrů za hodinu a muselo být zrušeno i několik letů z letiště ve Frankfurtu nad Mohanem.

V neděli pozdě večer, se už bouře Fabienne nacházela nad Českou republikou a Rakouskem. Nejsilnější vítr byl zaznamenán v noci z neděle na pondělí. U desítek domácností vítr poškodil střechy a strhnul tašky, které poškodily stojící automobily. Nejvíce škod bouře napáchala ve Středočeském, Plzeňském a Královehradeckém kraji.

Na řadě míst popadané stromy zablokovaly silnice a železnice a na krátko omezily dopravu ve více než deseti úsecích. Hasiči od neděle museli zasahovat na stovkách míst po celé České republice a do pondělí odstraňovali popadané stromy.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu