ZMĚNIT MÍSTO

Lesní požár poblíž italské hory Mount Serra ohrožuje přilehlé vesnice

26.09.2018

Přes 80 požárníků v současné době krotí masivní lesní požár v regionu Pisa v Itálii. Plameny se nekontrolovatelně šíří od pondělí po svazích hory Mount Serra k několika vesnicím. Do dnešního dne bylo z nedalekých vesnic v Toskánsku evakuováno kolem 700 lidí.

Požár nejvíce ohrožuje vesnici Calci v oblasti Pisano. Vzhledem k tomu, že v Toskánsku vane silný vítr, dochází k rychlému šíření ohně. Starosta proto vyzval všechny občany, aby na nějaký čas opustili své obydlí. Pracovníci z úřadu civilní ochrany rovněž v případě nouze nařídí evakuaci dalších vesnic, jako je Montemagno, San Lorenzo, Nicosia a Fontana.

Několik desítek hasičů nepřetržitě bojuje s požárem a za pomocí letadel se snaží zabránit šíření plamenů. V ohrožených oblastech bylo zavřeno i několik škol, protože není jasné, jestli se požár dostane do obydlených oblastí. Díky včasné evakuaci zatím nikdo neutrpěl zranění, ale v tuto chvíli nikdo neví, kdy bude požár zcela uhašen.

Celou oblast pokrývá hustý tmavý kouř, který brání v dopravě na místních komunikacích. Několik cest muselo být uzavřeno. Příčina požáru zatím není jasná, ale hasiči se domnívají, že vznikl záměrně a pomalu se rozšiřoval už od pondělního rána a postupně spaloval olivové háje.

Plameny už řádí na ploše 600 hektarů a díky silnému větru, který vane rychlostí kolem 70 kilometrů za hodinu, se rychle rozšiřuje. V celé oblasti už je delší dobu sucho a podle meteorologů by i ve středu měl vanout vítr kolem 40 kilometrů za hodinu, což hasičům znesnadní boj s požárem. Většina občanů by se měla do svých domovů vrátit do konce pracovního týdne.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu