ZMĚNIT MÍSTO

Břehy laguny řeckého města Aitoliko pokryly pavučiny

28.09.2018

V řeckém městě Aitoliko se místní občané potýkají s nevšedním fenoménem v podobě přemnožených pavouků. Ve výsledku zdejší břehy pokrývají husté pavučiny, ve kterých se skrývá tisíce pavouků rodu Tetragnatha. V oblasti města se v nedávné době přemnožili komáři, kteří jsou oblíbenou potravou pro tento druh pavouků a nyní staví pavučiny pro účel dalšího páření

Vědci se domnívají, že za přemnožením komárů a následně i pavouků rodu Tetragnatha stojí především dlouhodobě vysoké teploty a vzdušná vlhkost. Pavouci i komáři tak měli optimální podmínky k reprodukci hned několika generací.

Profesorka molekulární biologie a genetiky Maria Chatzaki podotýká, že pavouci ve městě Aitoliko vytvořili pavučinu o velikosti třech fotbalových hřišť. Takto velké pavučiny už byly nalezeny i dříve na mnoha místech světa včetně USA a nejsou ničím neobvyklým. K tomuto fenoménu dochází většinou ke konci léta a na začátku podzimu.

Arachnologové ujistili veřejnost, že se v žádném případě nejedná o nebezpečný druh pavouka pro člověka. Pavouci rodu Tetragnatha nejsou žádnou hrozbou ani pro místní vegetaci, protože se živí výhradně hmyzem a především přemnoženými komáry.

Děsivě vyhlížející pavučiny pokrývají nejen pláže, ale i keře a vegetace v její blízkosti a pod nimi se ukrývají drobní pavouci. Podle předpovědi meteorologů by se mělo v celé oblasti brzy ochladit, díky čemuž se populace pavouků i komárů začne radikálně snižovat.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu