ZMĚNIT MÍSTO

Zemětřesení na ostrově Sulawesi v Indonésii vyvolalo vlnu tsunami

29.09.2018

Včera večer seismologové zaznamenali na ostrově Sulawesi v Indonésii mohutné zemětřesení o síle 7,6 stupně. Krátce po prvním zemětřesení následovalo jedno slabší, které mělo sílu 5,8 stupně. O několik hodin později dorazila ke břehům města Palu na ostrově Sulawesi dva metry vysoká vlna Tsunami, která donutila místní obyvatele k přemístění do výše položených míst.

Vzhledem k poloze epicentra a vysoké síle zemětřesení, které postihlo ostrov Sulawesi, bylo více než jasné, že dojde k vyvolání vlny tsunami. Všichni obyvatelé byli varování, ale podle aktuálních informací jich několik přišlo o život a další byli zraněni.

Silné otřesy způsobily velké škody na budovách ve městech Palu a Donggala. Některé domy se zcela zhroutily a spousta dalších jich bude muset být stržena. Z důvodu silného zemětřesení a vlny tsunami bylo dočasně uzavřeno i letiště ve městě Palu, které je rovněž hlavním městem tamější provincie.

První zemětřesení částečně paralyzovalo i dopravu na ostrově a způsobilo výpadky elektřiny u stovek domácností. Epicentrum druhého zemětřesení, které mělo sílu necelých šest stupňů, se nacházelo dva kilometry od města Dongalla v hloubce deseti kilometrů. Při tomto zemětřesení utrpělo zranění nejméně deset osob a jedna přišla o život.

Místní záchranné složky pátrají po několika pohřešovaných lidech a snaží se odhalit škody, které zemětřesení společně s vlnou tsunami napáchalo. Mimo dvou měst bylo poškozeno i devět vesnic v regionu Střední Sulawesi.

Vzhledem k oblasti Ohnivého kruhu, ve které se Indonésie nachází, je pravděpodobné, že se v následujících hodinách vyskytnou další slabší následné třesy. Ročně zasáhne Indonésii několik silných zemětřesení. Jen v letošním roce zasáhlo zemětřesení ostrov Lombok, při kterém bylo zraněno více než tisíc obyvatel a skoro pět stovek jich přišlo o život.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu