ZMĚNIT MÍSTO

Speciální plovák zachytává plasty v oblasti Velké tichomořské odpadkové skvrny

07.10.2018

Nejnovější projekt neziskové organizace Ocean Cleanup přichází s řešením, jak Tichý oceán do deseti let zbavit plastového odpadu v oblasti Velké tichomořské odpadkové skvrny. V této oblasti se podle všeho nachází takřka 80 tisíc tun plastového odpadu, který vážně znečišťuje vodu a ohrožuje všechny vodní živočichy. Projekt je založen na obřím plováku, který je dlouhý 600 metrů a slouží k zachycení plastového odpadu.

Projekt byl spuštěn na začátku října a předcházelo mu dlouhé testování v oblasti San Francisca. Momentálně je plovák převážen do oblasti tichomořské odpadkové skvrny, která se nachází mezi Kalifornií a Havajem. Na planetě se nachází celkem pět oblastí, ve kterých se hromadí ohromné množství odpadu, ale ta v Pacifiku je největší.

V současné době je znečištění světových oceánů fatální a podle odhadů je každým rokem do vody uvolněno více než 8 milion tun plastu, jehož rozložení trvá stovky let. Největší nebezpečí tvoří mikroplasty, které jsou mimořádně nebezpečné pro vodní živočichy. Plasty jsou pro ryby velmi nebezpečné, protože si je mohou splést s potravou. Vědci stále zkoumají vliv plastů v potravě na zdraví člověka a prozatím nedospěli k jednoznačnému stanovisku.

V minulosti se otázkou, jak zbavit oblast Velké tichomořské odpadkové skvrny zabývalo už několik projektů, ale žádný nebyl dostatečně efektivní. Nejnovější projekt organizace Ocean Cleanup tvrdí, že by podle současných plánů měl do pěti let odstranit 50 procent plastového odpadu.

Plovák dlouhý 600 metrů bude brázdit hladinu a do hloubky třech metrů zachytí veškerý plastový odpad. Vývojáři zajišťují, že plovák bude šetrný k životnímu prostředí a nebude nebezpečný pro ryby, protože se bude pohybovat velmi nízkou rychlostí.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu