ZMĚNIT MÍSTO

Na Haiti udeřilo zemětřesení o síle 5,9 stupně

08.10.2018

V neděli ráno udeřilo na Haiti zemětřesení a zabilo nejméně 14 osob. Takřka 200 lidí muselo být převezeno do nemocnice s lehkými i vážnými zraněními. Epicentrum zemětřesení se nacházelo nedaleko města Port-de-Paix, které je domovem skoro půl milionu obyvatel.

Mnoho z budov ve městě Port-de-Paix bylo narušeno a některé se zcela zhroutily. Podle agentury civilní ochrany na Haiti zemětřesení zničilo řadu budov i v dalších městech jako je Gros-Morne a Chansolme. Silné otřesy poničily i místní nemocnici a kostel Saint-Michel v Plaisance.

Záchranáři se ze všech sil snaží najít poslední přeživší mezi sutinami. Otřesy byly natolik silné, že byly cítit i v hlavním městě Port-au-Prince a nedaleké Dominikánské republice. Podle geologů se epicentrum zemětřesení nacházelo v hloubce necelých dvanácti kilometrů v moři poblíž ostrova Hispaniola.

Vzhledem k tomu, že se jednalo o mělké zemětřesení, nebylo vydáno varování před vlnou tsunami. Celou oblast však sužují už delší dobu vydatné deště, takže existuje vážné riziko bleskových povodní. Podle meteorologů by vydatné srážky na Haiti měly vydržet nejméně do poloviny týdne.

Vážné poškození utrpělo i vězení ve městě Gros-Morne, ze kterého v době zemětřesení uprchlo několik trestanců, protože se část budovy zřítila. Situace na Haiti je vážná a prezident Jovenel Moise oznámil, že brzy navštíví nejvíce poškozená města Port-de-Paix a Gros-Morne.

Občané Haiti se potýkají se zemětřesením poměrně často, protože leží v oblasti Ohnivého kruhu. Jedno z nejničivějších zemětřesení zasáhlo Haiti roku 2010, mělo sílu 7,3 stupňů a zemřelo při něm neuvěřitelných 220 tisíc lidí.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu