ZMĚNIT MÍSTO

Hurikán Leslie zranil v Lisabonu tři desítky osob

15.10.2018

Hurikán Leslie, který se zrodil v Atlantském oceánu koncem září, zasáhl Portugalsko drtivou o víkendu a zranil 27 lidí. Hurikán Leslie zasáhl hlavní město Lisabon větry vanoucími rychlostí až 180 kilometrů za hodinu a způsobil rozsáhlé škody.

Krátce po příchodu hurikánu první kategorie místní úřady vyzvaly občany, aby se vyhýbali pobřežním oblastem, a po čas bouře zůstali ve svých obydlích. Hurikán Leslie do Portugalska přinesl i vydatné dešťové srážky, které mohou v některých oblastech vyvolat bleskové povodně.

Silný vítr vyvrátil v Lisabonu desítky vzrostlých stromů z kořenů, které způsobily rozsáhlé škody na majetku a poničily i dvě stovky stožárů elektrického vedení. V sobotu byly po celém Lisabonu hlášeny rozsáhlé výpadky elektrické energie. Podle velitele tamější agentury civilní ochrany byly dočasné výpadky elektrické energie hlášeny u více než tři set tisíc domů.

Vzhledem k bezprostřednímu nebezpečí muselo šest desítek osob opustit své domovy, protože bouře vážně narušila statiku budov. Kromě Lisabonu Hurikán Leslie poničil i města Figueira da Foz, Averio, Viseu a Porto. Podle portugalských meteorologů bouře zasáhla třináct okresů z celkových osmnácti.

V neděli večer hurikán oslabil na tropickou bouři a postupně se přesouvá na Španělsko, které už v těchto hodinách naplno zasáhl. Ve Španělsku je od neděle vydáno varování před možnými záplavami, které hrozí zejména na severu území.

Podle meteorologů tropická bouře Leslie ovlivní i počasí ve Francii, kde by se mohly vyskytnout bouře a silné nárazové větry. Hurikán Leslie se do dějin zapíše jako jedna z nejsilnějších bouří, která zasáhla Pyrenejský poloostrov za posledních 13 let.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu