ZMĚNIT MÍSTO

Bleskové záplavy ve Francii zabily 13 lidí

18.10.2018

Francii před několika dny zasáhly bleskové záplavy, které jsou podle všech informací nejhorší za posledních sto let, a zahynulo při nich 13 osob. Povodně vyvolaly vydatné deště, které na jihu Francie spadly během několika hodin.

Nejhorší situace byla na řece Aude, která se vylila ze svých břehů a divoká voda strhávala vše, co jí stálo v cestě včetně automobilů a domů. Během záchranných prací bylo v oblasti nasazeno přes 700 hasičů, kteří za pomoci helikoptér evakuovali zbývající lidi do bezpečí.

Bleskové povodně ve Francii překvapily stovky osob, které se na poslední chvíli snažily uprchnout před divokou vodou na střechy svých domů. Záchranáři museli většinu z nich následně evakuovat za pomoci helikoptér a lodí.

Podle místních úřadů je město Trebes jedno z nejvíce zasažených povodněmi a přišlo zde o život několik osob. Záplavy zasáhly i město Villegailhenc, které na dlouhou dobu bylo odříznuto od veškerých přístupových cest.

Situace ve Francii je tak vážná, že se na místo dostavil osobně i předseda vlády Edouard Philippe a návštěvu zvažuje i prezident Emmanuel Macron. Momentálně oblast okolo řeky Aude pokrývá všudypřítomné bahno a spousta vyvrácených stromů.

Divoká voda zasáhla i vesnice Villardonnel a Conques-sur-Orbiel a sahala až do výšky jednoho metru. V jižní části oblasti Aude se nachází i středověký kopec Carcassonne, který je vyhledávanou turistickou destinací.

Letošní bleskové povodně ve Francii, jsou podle agentury Vigicrue nejhorší od roku 1891. Tehdy se hladina zvedla na úroveň sedmi metrů jako nyní. V letošním roce je výskyt silných bouří ve Francii nezvykle vysoký, za což podle meteorologů mohou především nebývale teplé vody na pobřeží Středozemního moře.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu