ZMĚNIT MÍSTO

Záplavy v Jordánsku poblíž Mrtvého moře zabily dvě desítky lidí

28.10.2018

Od čtvrtka se Jordánsko potýká s katastrofickými bleskovými záplavami, které zabily už 21 osob a přes 30 jich utrpělo vážná zranění. Mezi mrtvými byly převážně děti, protože divoká voda smetla jeden ze školních autobusů. V současné době probíhají v Jordánsku rozsáhlé záchranné akce, které komplikují vydatné deště.

Záchranné práce začaly ve čtvrtek a pokračují až do dnešního dne, celá oblast Mrtvého moře kolem Jordánska včetně hlavního města Amman je zaplavena. Právě nedaleko Ammanu zahynulo v pátek deset dětí v jednom z autobusů.

Podle všech informací se zhroutil nedaleko města Amman i jeden z mostů. Nejhorší zprávou je, že se stále pohřešuje několik desítek lidí a jejich šance na přežití se každým dalším dnem rapidně snižují. Tři desítky zraněných osob v Jordánsku bylo ihned převezeno do nemocnice v Ammanu.

Podle lékařů bylo hlavní příčinou úmrtí utopení, ale všechny oběti utrpěly i řadu zlomenin a dalších zranění, které způsobily převážně hmotnější kameny stržené bleskovou povodní. Do nejvíce postižených oblastí se v pátek vydal osobně i premiér Omar al-Razzaz a král Abdulláh II se rozhodl vyhlásit třídenní smutek.

Silnice v hlavním městě Ammanu se od čtvrtka proměnily v řeky, protože vydatné deště sužují celou oblast už několik dní. Je jisté, že doprava ve městě bude paralyzovaná ještě několik dní. Vzhledem k vážnosti situace poskytl pomoc Jordánsku i sousední Izrael a vyslal do oblasti speciální záchranné jednotky včetně několika helikoptér.

Oblast kolem Mrtvého moře je díky mimořádně nízké nadmořské výšce náchylná k záplavám, které zde nejsou ničím neobvyklým. Na jaře v loňském roce zde přišlo o život během bleskových povodní deset studentů z Izraele.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu