ZMĚNIT MÍSTO

Zničující bouře a silný vítr zasáhl západní Středozemí

02.11.2018

V uplynulých dnech sužovalo mimořádně nevlídné počasí několik zemí v oblasti Středozemí. Nejsilnější bouře udeřila v Itálii a větry zde vanuly rychlostí až 180 kilometrů za hodinu a napáchaly obrovské škody. Bouře udeřila i ve Francii, Německu, Švýcarsku, Rakousku i ve Slovinsku a v Itálii si vybrala jedenáct obětí na životech.

Nezvykle deštivé počasí panovalo od poloviny týdne i v oblasti francouzské řeky Argens, které se vylila ze svých břehů a způsobila povodně. Vydatné dešťové srážky spadly i v Rakousku a jižním Německu. Ve všech zemích vanul vítr rychlostí až 120 kilometrů za hodinu.

Podle meteorologů je příčinou vzniku takto silných bouří v oblasti Středomoří velká oblast tlakové níže, která vytváří optimální podmínky pro bouře, které mohou být svou silou ekvivalentní hurikánu. Silný nárazový vítr vanoucí rychlostí až 180 kilometrů za hodinu zasáhl v pondělí i ostrov Korsika a poničil desítky lodí v přístavu.

Prudký vítr poničil i desítky lodí v oblasti přístavního města Janov v Itálii. Zasažen byl i přístav Rapallo, kde pětimetrové vlny roztříštily několik jachet o skály. Bouři doprovázely i vydatné dešťové srážky, které na řadě míst po celé Itálii vyvolaly sesuvy půdy. Zasaženo bylo i hlavní město Řím, kde vítr vyvrátil přes tři stovky stromů.

V nedalekém Švýcarsku panuje nevlídné počasí už čtyři dny a bez přestávky zde prší. Nejvíce srážek spadlo na horách v Rakousku a ve Slovinsku. V některých oblastech Alp napadl až metr sněhu. Bouře Adrian se prohnala mnoha zeměmi Evropy a směřuje do oblasti Severního moře, odkud se pravděpodobně přesune na východ Anglie.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu