ZMĚNIT MÍSTO

Mrazivé počasí v ČR pokračuje a na mnoha místech se tvoří ledovka

03.12.2018

V České republice už několik dní panují teploty pohybující se kolem bodem mrazu a na mnoha místech už napadly desítky centimetrů sněhu. V některých krajích muselo být vydáno varování před tvořící se ledovkou, která nejvíce potrápí řidiče. Podobně nevlídné počasí panuje v současné době i na sousedním Slovensku.

Meteorologové varují, že ledovka se bude tvořit takřka ve všech krajích ČR. Nejhůře je na tom Pardubický, Olomoucký a Jihomoravský kraj. Zvýšené pozornosti by měli řidiči dbát i v kraji Vysočina a v severních a východních Čechách.

V Jihomoravském kraji se ledovka tvoří už třetím dnem, protože se zde teploty pohybují kolem nuly a sněhové srážky se proměňují v dešťové. Ledovka dosahující tloušťky až pěti milimetrů sužuje i města Zlín, Znojmo a Jindřichův Hradec. Ledovka se do dnešního dne vyhýbá Praze a žádná z výstrah neplatí ani v Plzeňském a Karlovarském kraji.

Všichni občané by měli v těchto dnech dbát zvýšené opatrnosti a z domů vycházet, jen když to bude nezbytně nutné, aby předešli úrazu. Podle meteorologů by podobně sychravé počasí mohlo vydržet až do středy. Největší riziko číhá na řidiče automobilů, protože velké množství pozemních komunikací druhé třídy jsou stále pokryty ledovkou.

O víkendu v mnoha krajích spadlo větší množství sněhových srážek a počasí doprovázela i všudypřítomná mlha, která znesnadňovala jízdu. Mlha se nejvíce tvořila v kraji Vysočina a Moravskoslezském kraji. Hasiči rovněž museli na mnoha místech odklízet ulámané větve a stromy, které na některých místech poničily stožáry elektrického vedení.

Podle meteorologů by se od příštího týdne měla situace zlepšit, protože dojde k výraznému oteplení. Začátkem prosince by se měly denní teploty vyšplhat až na 10 stupňů Celsia. K většímu ochlazení by mělo dojít až koncem prosince.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.