ZMĚNIT MÍSTO

Tropický cyklón Owen se přiblížil k australskému Queenslandu

13.12.2018

V australském zálivu Carpentaria se zformoval tropický cyklón Owen, který před dvěma týdny řádil v blízkosti Šalamounových ostrovů. Vzhledem k blížícímu se nebezpečí úřady ihned vydaly varování před možnými záplavami v oblasti Queenslandu. Tropický cyklón Owen se k pobřeží Austrálie přiblížil už v pondělí a rychlost větru se pohybovala v nárazech kolem 100 kilometrů za hodinu.

Je jisté, že tropický cyklón Owen do Austrálie přinese vydatné dešťové srážky a místy spadne několik stovek milimetrů, což povede k rozpoutání záplav. Meteorologové v Port Douglasu zaznamenali enormní úhrn srážek. Za jedinou hodinu v oblasti města spadlo těžko uvěřitelných 350 milimetrů.

Jakmile se Owen přiblížil do oblasti Carpentarskému zálivu, začal postupně sílit. Teplota vody zde momentálně dosahuje třiceti stupňů, což jsou optimální podmínky, při kterých se utváří tropické cyklóny. Cyklón Owen v současné době ohrožuje celé pobřeží kolem mysu Shield až k městu Burketown.

Prozatím se cyklón Owen nachází především v méně osídlených oblastech Austrálie, ale pokud se vyplní obavy meteorologů, mohl by zasáhnout Queensland, který patří k nejhustěji zalidněným částem Austrálie.

V pátek by se měl podle všech dosavadních informací cyklón Owen nacházet nedaleko poloostrova Cape York. Meteorologové očekávají, že by se rychlost větru měla v pátek přes den pohybovat kolem 170 kilometrů za hodinu.

Existují však i modely počasí, které ukazují spíše přesun cyklónu přes oblast Queenslandu, kde by mohl napáchat rozsáhle škody a především rozpoutat mohutné záplavy. Všichni místní občané doufají, že se nebude opakovat scénář z roku 2017, kdy se na stejném území prohnal cyklón Debbie. Záplavy tehdy zasáhly oblast od Queenslandu až k Novému jižnímu Walesu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu