ZMĚNIT MÍSTO

Cyklón Phethai devastuje indický stát Andhra Pradesh

21.12.2018

Díky mimořádně příznivým podmínkám se před několika dny v Bengálském zálivu vytvořil cyklón Phethai, který momentálně sužuje tisíce obyvatel žijících v indickém státě Andhra Pradesh. Cykĺón do celé oblasti přináší vydatné dešťové srážky v kombinaci se silným nárazovým větrem. Preventivně bylo zrušeno několik desítek letů a muselo být evakuováno přes 11 tisíc obyvatel.

Cyklón Phethai řádil v severní části státu Andhra Pradesh, kde spadlo v neděli místy až 75 milimetrů srážek. Deště přetrvávaly i v pondělí a úřady musely zrušit 14 letů z Vizagu. Na jednom z letišť uvízlo na několik hodin přes 700 cestujících. Mnohé lety musely být přesunuty nebo odkloněny směrem do Hyderabadu.

Vzhledem k tomu, že stovky domů v okrese Gajapati před nedávnem čelily cyklónu Titli a ještě nebyly zcela opraveny, muselo být preventivně evakuováno několik tisíc lidí do bezpečí, protože hrozilo jejich zřícení.

Od příchodu tajfunu Phethai do Indie se rychlost větru pohybuje kolem 125 kilometrů za hodinu. Silný vítr poškodil především elektrické vedení a zapříčinil rozsáhlé výpadky po celém okrese. Na mnoha místech vítr vyrval z kořenů i vzrostlé stromy, které zabily nejméně dvě osoby.

Cyklón Phethai ohrožuje silným větrem a vytrvalými dešti celé severní pobřeží Andhra Pradesh a města Visakhapathnam, Krishna, Guntur, Vizianagaram, Srikakulum a Yanam.

Podle tamějších meteorologů spadlo ve městech Visakhapatnam a Pachipenta od 130 do 160 milimetrů dešťových srážek. Momentálně se rychlost cyklónu výrazně oslabila a postupně se přesouvá do Bangladéše a východního Bengálska, kde se očekává, že během jediného dne spadne až 70 milimetrů srážek.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu