ZMĚNIT MÍSTO

Rozsáhlé záplavy a sesuvy půdy na Filipínách zabily již 68 osob

31.12.2018

Před několika dny na Filipíny udeřila tropická deprese, které do oblasti přinesla enormní množství srážek, které zapříčinily povodně a sesuvy půdy, které si vyžádaly už nejméně 68 obětí. Tisíce osob muselo uprchnout ze svých domovů, protože divoká voda likvidovala vše, co jí stálo v cestě. V současné době záplavy a sesuvy půdy sužují celou východní část Filipín a je pravděpodobné, že počet obětí na životech by mohl nadále růst.

Podle všech dosavadních informací zemřelo nejvíce lidí v regionu Bicol, který se nachází poblíž ostrova Luzon. Podle tamějších úředníků civilní obrany zde zahynulo šest desítek lidí. Mezi nejhůře postižené oblasti patří i region Visayas. Zemřelo zde jedenáct osob a další se ještě pohřešují.

V důsledku sesuvů půdy, které vyvolaly nepolevující přívalové deště, bylo v sobotu zraněno 12 osob v provincii Samar. Podle meteorologů v celé oblasti spadlo velké množství srážek již před příchodem tropické deprese, která celou situaci ještě víc zkomplikovala.

Momentálně se úředníci civilní obrany nejvíce obávají toho, že počet obětí na životech nadále poroste, protože se ještě záchranáři nedostali do všech postižených oblastí a není jasné, kolik lidí se stále pohřešuje. Ředitel civilní obrany vydal prohlášení, ve kterém se zmiňuje o tom, že sesuvy půdy a záplavy do dnešního dne vysídlily přes 22 tisíc osob. Mimo jiné jsou v několika regionech hlášeny rozsáhlé výpadky elektřiny.

V důsledku nevlídného počasí muselo být přerušeno i několik desítek mezinárodních letů a spousta cestujících uvízla na letišti. Zrušeny byly i mnohé autobusové spoje a doprava ve východní části Filipín zůstává paralyzována.

Filipíny každoročně zasáhnou takřka dvě desítky cyklónů, které vyvolají záplavy a sesuvy půdy. Největší škody v novodobých dějinách napáchal tajfun Haiyan, který zasáhl Filipíny roku 2013 a zabil přes 6 tisíc lidí.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu