ZMĚNIT MÍSTO

Evropu zasáhly zimní bouře, při kterých zahynulo nejméně 13 osob

09.01.2019

V posledním týdnu sužují velkou část Evropy zimní bouře doprovázené silným větrem a vydatnými sněhovými srážkami. Největší komplikace způsoboval silný vítr v Alpách, díky čemuž musely být odloženy i některé lety. Riziko výskytu lavin je v tuto chvíli enormní. Podle všech informací už na následky zimních bouří zemřelo za poslední týden v Evropě přes deset osob.

Každoročně zahyne nejvíce lidí pod smrtelnými lavinami, které se vyskytují na všech evropských hřebenech. Nejvíce lavin je zaznamenáváno v Alpách a v Norsku, kde v nedávných dnech zasáhla takřka 300 metrů široká lavina město Tromsoe a zasypala několik osob. Do dnešního dne se v Norsku pohřešují čtyři osoby.

Mimořádně nevlídné a mrazivé počasí panuje i v Rumunsku, kde už teploty padly pod 25 stupňů Celsia. Mrazy v Rumunsku už si vybraly nejméně jednu oběť na životech a podle meteorologů by měly nízké teploty vydržet až do příštího týdne.

Mrazivé počasí se nevyhnulo ani sousednímu Rakousku, kde už několik dní bojují s vydatným sněžením, které paralyzovalo dopravu a zapříčinilo rozsáhlé výpadky elektrické energie. Množství sněhových srážek v Rakousku je tak velké, že obyvatelé musí odstraňovat přebytečný sníh ze střech svých domů, aby nedošlo k jejímu zhroucení.

V Německu museli záchranáři poblíž Salcburku pomáhat několika turistům, kteří uvízli v horách. Zasahovat museli i v nedalekém Švýcarsku, kde se riziko lavin rovněž zvýšilo.

Bouře zasáhla i Nizozemsko a v důsledku silných větrů a nepolevujícího sněžení muselo být zrušeno stovky letů. V mezinárodním letišti Shiphol v Amsterdamu bylo zrušeno takřka 25 procent všech letů, protože byla téměř nulová viditelnost. Současně jsou monitorovány všechny hráze, protože minulý týden vítr strhl do moře 280 kontejnerů a mnohé z nich se ještě nepodařilo vylovit.

V letošním roce pokryl sníh i většinu ostrovů Řecka a panují zde nezvykle nízké teploty, které se pohybují až 20 stupňů Celsia pod bodem mrazu. Musely být uzavřeny některé školy a stovky uprchlíků protestují proti nelidským podmínkám ve zdejších táborech.

Sněhové přeháňky doprovázené silným nárazovým větrem se nevyhnuly ani ČR a podle meteorologů by do konce týdne mohlo na hřebenech našich hor spadnout až půl metrů sněhu.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu