ZMĚNIT MÍSTO

Teplota vody ve světových oceánech neustále roste

15.01.2019

Nedávné studie vědců potvrdily, že nebývalé rychlé oteplování světových oceánů může mít negativní dopady v podobě změny klimatu a podmořského života. Největším problémem však zůstává neustále se zvyšující hladina moře, která přímo souvisí s táním ledovců v důsledku narůstajících teplot v oceánech.

Bohužel se naplnily obavy vědců, že v důsledku globálního oteplování dochází k neustálému zvyšování teploty vody v oceánech ještě rychleji, než se v minulosti domnívali. Nová studie vychází z měření, které provedlo takřka 4 tisíce plavidel rozmístěných ve všech světových oceánech na různých místech od roku 2000. Vědci došli k závěru, že situace je daleko horší, než tvrdily nedávné studie v roce 2013, které provedla OSN.

Nejnovější vědecké studie, které vedla Čínská akademie věd, byly zveřejněny v časopise Science minulý týden a vyvrací veškeré pochyby o existenci globálního oteplování. Největším problémem spojeným s globálním oteplováním, jsou velké emise skleníkových plynů, které se podílí na ohřevu atmosféry. Valná část tepla je bohužel absorbována právě oceány, díky čemuž dochází k jejich ohřevu. Je odhadováno, že až 93 procent přebytečného tepla, které pochází z hoření fosilních paliv, se nahromadí právě v oceánech.

Zvyšující se teplota v oceánech je jedním z nejdůležitějších ukazatelů neustále se měnícího klimatu. Důkazy o tom, že se teplota zvyšuje rychleji, než vědci původně předpokládali, mají i vědci z kalifornské univerzity v Berkeley.

Díky flotile Argo, která zahrnuje skoro 4000 plavidel, rozmístěných po celém světě mají vědci dokonalý přehled o teplotách ve všech částech oceánů. Speciálně navržení roboti se potápí každých pár dní až do hloubky dvou kilometrů a měří jak teplotu, tak i PH a slanost vody.

V současné době je jisté, že pokud se globálně nepodaří snížit emise oxidu uhličitého do ovzduší, dojde ke zvýšení teploty světových oceánů do hloubky dvou kilometrů o 0,78 stupně Celsia. Díky tomu by se zvýšila hladina světových oceánů až o 30 centimetrů, což by mělo fatální následky.

V současné době více než 200 zemí plánuje v dohledné době výrazně omezit fosilní paliva, která pramení z dohody o klimatu, která byla podepsána v Paříži v roce 2015. Neustále se zvyšující teplota v oceánech zároveň podporuje vznik stále silnějších bouří a hurikánů.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu