ZMĚNIT MÍSTO

Tropická bouře Desmond rozpoutala záplavy na Mosambiku

23.01.2019

Včera udeřila na africkou republiku Mosambik tropická bouře Desmond, která krátce po přistání rozpoutala ničivé záplavy, protože za několik hodin spadlo místy až 300 milimetrů dešťových srážek. Cyklón Desmond se utvořil v neděli večer nedaleko mosambického kanálu, odkud se postupně přibližoval k pobřeží Mosambiku.

Vzhledem k tomu, že nejsilnější vítr vanul ve vrchní části atmosféry, nedošlo k tomu, že by síla větru doprovázející bouři Desmond na povrchu země Mosambiku mohla někoho ohrozit. Největším nebezpečím pro tamější obyvatele, jsou bezesporu vydatné dešťové srážky, které mohou vyvolat i rozsáhlé sesuvy půdy.

Nejvíce srážek spadlo v oblasti města Biera, které je domovem více než čtyř set tisíc obyvatel. Podle tamějších meteorologů zde za necelých 24 hodin spadlo neuvěřitelných 280 milimetrů srážek. Následující den zde spadlo dalších 250 milimetrů, což okamžitě vyvolalo záplavy a rozsáhlé výpadky elektrické energie.

Divoká voda se hrnula silnicemi města a strhávala stojící automobily. Na některých místech voda podemlela základy domů, které budou muset být strženy. V půlce týdne by se měla tropická bouře Desmond přesunout směrem do centrální části Mosambiku a odtud se přemístit na sousední Malawi.

Pokud se naplní předpovědi meteorologů, bude se bouře Desmond koncem týdne přesouvat až k ostrovu Madagaskar, kam přinese vydatné dešťové srážky. Je jisté, že celou oblast Mosambiku, Malawi a Madagaskaru budou v nadcházejících dnech sužovat vydatné dešťové srážky. Denní srážkový úhrn by se měl pohybovat kolem dvou set milimetrů, což by mohlo rozpoutat i smrtící sesuvy půdy.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu