ZMĚNIT MÍSTO

Americký středozápad zasáhla polární bouře a udeřily tuhé mrazy

31.01.2019

Středozápad USA je v současné době sužován nezvykle nízkými teplotami, které padají až k minus padesáti stupňům Celsia. Situace je tak vážná, že byl v několika státech vyhlášen stav nouze a muselo být uzavřeno stovky škol. Státy Illinois, Maine, Dakota, Alabama a Wisconsin se potýkají i s enormními sněhovými přeháňkami, které doprovází polární bouři.

Mezi nejvíce zasažené americké metropole patří bezesporu Chicago. Od úterního rána zde vane silný arktický vítr, díky kterému se teploty pohybují až 47 stupňů Celsia pod bodem mrazu. Vzhledem k tomu, že nepřetržitě hustě sněží, muselo být za uplynulé dva dny zrušeno přes 1600 letů na jednom z největších mezinárodních letišť O´Hare v Chicagu.

Momentálně teploty padají pod hranici čtyřiceti stupňů Celsia a meteorologové se domnívají, že by mohly poklesnout až k minus padesáti stupňům Celsia. Místní úřady se rozhodly dočasně uzavřít většinu škol a částečně přerušily i dodávky pošty, protože teploty ohrožují místní obyvatele na životě.

Meteorologové naměřili mrazivé teploty i v Severní Dakotě, kde se rtuť teploměru už několik dní pohybuje klem minus 35 stupňů Celsia. O nic lépe na tom není ani sousední Jižní Dakota, ve městě Sioux Falls bylo včera naměřeno minus 31 stupňů Celsia.

Podle všech dosavadních informací by měly tuhé mrazy pomalu ustupovat ke konci týdne. Dokonce by se měly teploty zvýšit tak radikálně, že bude hrozit rychlá obleva a následné povodně. Meteorologové se domnívají, že by začátkem příštího týdne mohly teploty v Chicagu stoupnout až na 5 stupňů nad nulou.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu