ZMĚNIT MÍSTO

Nejslavnější zvířecí věštec svišť Phil z Punxsutawney předpovídá příchod brzkého jara

07.02.2019

Každým rokem na Hromnice ve městě Punxsutawney v Pensylvánii nedaleko Pittsburghu se koná rituál, při němž místní zvířecí celebrita svišť Phil předpovídá, jestli dojde k brzkému příchodu jara či nikoliv. Ve většině případů v minulosti svišť spatřil svůj stín, což znamená, že zima bude ještě pokračovat šest týdnů. Letošní předpověď však jasně nasvědčuje tomu, že jaro už je za dveřmi a brzy se můžeme těšit na příznivější teploty.

Do amerického městečka Punxsutawney v letošním roce zavítalo tisíce lidí z celých států, aby mělo tu čest spatřit ceremoniál, při kterém Phil odhalí svou předpověď. V těchto dnech se v Pensylvánii pohybují teploty hluboko pod bodem mrazu, ale ani to neodradilo rekordní počet návštěvníků. Do městečka Punxsutawney dorazilo v letošním roce přes 35 tisíc návštěvníků.

Jakmile celý ceremoniál začal, všichni napjatě čekali, jestli Phil spatří svůj stín či nikoliv. Ihned se ukázalo, že žádný stín nevrhá, čímž předpověděl brzké jaro. Tradice Groundhog Day je v USA velmi populární už od roku 1800 a v roce 1993 byl o ní natočen stejnojmenný film. Od roku 1987 se v Gobbler´s Knob konají oslavy, při kterých svišť předpovídá počasí.

Groundhog Day u nás známější jako Hromnice jsou založeny na tradici křesťanského církevního dne. Tradice byla postupně přijata němci, kteří do celé koncepce zahrnuli výběr zvířete, které předpoví počasí. Zvyky v Pensylvánii pokračují od počátku osídlení osadníky. Od té doby tradice praví, že pokud zvíře uvrhne stín 2. února bude pokračovat zima v době šesti týdnů. O přesnosti předpovědí sviště Phila se do dnes vedou spory, podle místních jsou jeho předpovědi stoprocentní, kritici však tvrdí, že se trefil jen ve čtyřiceti procentech případů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu