ZMĚNIT MÍSTO

Čínský satelit LongJiang-2 zachytil odvrácenou stranu Měsíce

14.02.2019

Čínský satelit LongJiang-2 před týdnem pořídil fascinující fotografie lunární strany Měsíce, která není z povrchu naší planety viditelná. Série snímků, která byla zpracována v holandské observatoři Dwingeloo sklidila pozitivní ohlasy a poskytla široké veřejnosti pohled na běžně neviditelnou část Měsíce.

Čína vyvinula velké úsilí na to, aby co nejblíže prozkoumala do dnešních dnů málo probádanou lunární stranu Měsíce. Satelit LongJiang-2 byl vyslán na svou misi v roce 2018 a jedná se o součást příprav na misi Chang´e-4. Cílem této mise je podniknout přistání na odvrácené straně Měsíce. Čínská vesmírná agentura zároveň vyslala na oběžnou dráhu Měsíce veškerý hardware, který je potřeba k přenosu informací zpět na planetu Zemi.

Satelit LongJiang-2 byl na nějakou dobu vyřazen z provozu, aby nedocházelo k interferencím se sondami Lander a Rover, které jsou součástí mise Chang´e-4. Satelit byl znovu spuštěn až 13. ledna 2019 a první fotografie pořídil čtvrtého února tohoto roku. Snímek stažený teleskopem Dwingeloo zachycuje odvrácenou stranu Měsíce včetně planety Země.

Výsledný snímek, který dorazil na Zemi, bohužel obsahoval narušené barvy, protože kamera satelitu nemá infračervený filtr. Snímek byl následně upraven v Holandské observatoři a podle softwarového inženýra Tammo Jan Dijkema došlo především k vyvážení barev a odstínu šedi.

Satelit LongJian-2 by měl v budoucnu pořídit ještě další fascinující fotografie Měsíce, protože bude fungovat nejméně do srpna tohoto roku. V budoucnu se určitě dočkáme dalších fotografií neprobádané strany Měsíce, protože všechny vesmírné agentury včetně NASA v současné době vyvíjí velký zájem v této oblasti.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu