ZMĚNIT MÍSTO

V Austrálii vznikne největší přečerpávací vodní elektrárna na světě

28.02.2019

Australská vláda před několika dny schválila projekt Snowy Hydro 2.0, který bude ve výsledku vytvářet přes 6 GW obnovitelné energie. Rozšíření sítě přehrad a elektráren Snowy Mountains díky projektu Snowy Hydro 2.0 zajistí o další 2 GW energie navíc. První fáze projektu by měla být v provozu koncem roku 2024 a celkové náklady se vyšplhají až do výše 4,5 miliard australských dolarů.

Předseda australské vlády Scott Morrison podotknul, že s projektem je spojena i drahá infrastruktura, díky níž bude možná expanze elektrárny. Právě na ni vyčlenil dotace ve výši 1,4 miliardy australských dolarů. Na vše bude dohlížet viktoriánská vláda a vláda Nového Jižního Walesu. Vzhledem k tomu, že se jedná o ambiciózní projekt, který bude generovat velké množství obnovitelné energie, vláda dotace podpořila jednohlasně. V zemi se totiž nachází poměrně velké množství starých a dosluhujících uhelných elektráren, které nahradí vodní elektrárny, jež budou součástí projektu Snowy Hydro 2.0.

Podle stínového ministra pro životní prostředí Marka Butlera už celý projekt vládu stál kolem 6 miliard dolarů, protože v minulosti bylo zbudováno 16 vodních elektráren, jež jsou součástí projektu Snowy Mountains. Další potřebné dotace vláda poskytne jen za předpokladu, že výkonný ředitel společnosti Snowy Hydro Paul Broad dodá veškeré obchodní plány ohledně rozšiřování projektu.

Celý projekt bude podle australské vlády sice nákladný, ale zároveň nutný k tomu, aby došlo k přechodu na obnovitelnou energii. Podle předsedy vlády je cílem dosáhnout nižších emisí a zároveň i nižších cen energií. Současná australská vláda dělá vše pro to, aby zkvalitnila ovzduší, proto zároveň poskytla i investici v hodnotě dvou miliard dolarů na rebootování a rebadging fondů fondu na snížení emisí.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu