ZMĚNIT MÍSTO

Tornádo v Alabamě zabilo 23 lidí

07.03.2019

V neděli minulého týdne udeřilo na Alabamu tornádo o síle F3 a likvidovalo vše, co mu stálo v cestě. Stovky budov bylo poškozeno a vítr byl tak silný, že i převracel automobily. V důsledku tornáda zemřelo 23 osob a po zbývajících pohřešovaných záchranáři nepřetržitě pátrají a prohledávají všudypřítomné sutiny.

Mezi oběťmi se nacházelo sedm členů jedné rodiny z okresu Lee, které Tornádo překvapilo a zcela zničilo jejich dům. Věk obětí se podle koronera Billa Harrise pohybuje od šesti do 89 let. Podle posledních informací záchranáři stále pátrají po osmi pohřešovaných osobách.

V neděli se po východní Alabamě vyskytovalo tornád několik a ta nejsilnější si razila cestu o průměru osmi set metrů a za sebou nechávala jen trosky. Hasiči do dnešního dne odklízí tisíce spadených stromů, které za sebou tornádo zanechalo. Hlášeny jsou rovněž rozsáhlé výpadky elektrické energie u více než deseti tisíc domácností.

Domovy ve čtvrti Beauregard byly zcela srovnány se zemí a nyní celou oblast obklopuje prázdnota. V pondělí tornádo začalo nabírat na síle a rychlost větru se pohybovala už kolem 275 kilometrů za hodinu. Tornádo v tu dobu devastovalo okres Lee ležící na jihovýchodě Alabamy a Georgie. Místní úřady vydaly prohlášení, že nejméně pět desítek lidí utrpělo vážná zranění v důsledku tornád řádících v Alabamě.

Situace v Alabamě je tak vážná, že jeho návštěvu plánuje na pátek i prezident Donald Trump. Všem lidem, kteří přišli díky Tornádu o svůj domov, je poskytnuto náhradní bydlení a veškerá potřebná péče. Podle meteorologů je velmi pravděpodobné, že se v dohledné době mohou utvořit silné bouře i v Georgii, na Floridě a v Jižní Karolíně.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu