ZMĚNIT MÍSTO

Větrná bouře Eberhard napáchala v ČR ohromné škody

14.03.2019

Českou republiku koncem minulého týdne zasáhla větrná bouře Eberhard, která zasáhla několik zemí v Evropě a napáchala obrovské škody. Vítr byl tak silný, že polámal přes jeden milion stromů a zapříčinil rozsáhlé výpadky elektřiny na více než čtyř set tisících místech. Na krátko byl vyhlášen i Podle pojišťoven se škody vyšplhají do mnoha desítek milionů korun.

Největší nápory větru byly patrné z neděle na pondělí, kdy vítr dosahoval na některých místech síly orkánu. Nejsilnější nápory orkánu byly na hoře Sněžka, kde vítr vanul rychlostí překračující 200 kilometrů za hodinu. Větrná smršť Eberhard je svou silou srovnatelná s orkánem Kyrill a Vichřicí Emma, které před deseti lety zapříčinily výpadky elektřiny takřka u půl milionu domácností.

Větrná bouře Eberhard ničila střechy, strhávala skleníky a všechny lehčí objekty. Tisíce popadaných stromů zablokovalo dopravu a v mnohých případech svým pádem zničily v okolí stojící automobily. Jen za víkend klienti pojišťoven nahlásili tisíce pojistných událostí.

Zdaleka největší škody silný vítr způsobil lesům ČR. Škody prozatím nebyly vyčísleny, ale už teď je jisté, vítr poničil přes 1 milion metrů krychlových dřeva. Stromy zablokovaly i železnice a silnice a hasiči nepřetržitě pracují na tom, aby opět zprůjezdnili většinu komunikací. Nejlepší situace byla na Jižní Moravě, zatímco ve zbytku země musela být přerušena většina vlakových spojení.

Hasiči po celé zemi museli od neděle vyjet k více než 3600 zásahům, aby odstranili spadené stromy, nebo pomáhali zajistit střechy, které bouře poničila. Nejvíce výjezdů měli hasiči v Ústeckém, Libereckém, Pardubickém, Královéhradeckém a Moravskoslezském kraji.

Kromě České republiky zasáhla větrná bouře Eberhard i sousední Slovensko a Německo. Vítr zde zapříčinil rozsáhlé výpadky elektřiny a zablokoval dopravu na železnicích i pozemních komunikacích především ve výše položených oblastech Tater.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu