ZMĚNIT MÍSTO

Cyklón Idai pustošil Mosambik, Malawi a Zimbabwe

21.03.2019

Cyklón Idai se prohnal čtvrtým největším městem v Mosambiku a srovnal jej se zemí. Před následnou bouří, která mimo jiné zasáhla i Zimbabwe a Malawi muselo opustit svá obydlí přes 100 tisíc lidí. Podle prezidenta země Filipe Nyusiho přišlo několik stovek obyvatel.

Cyklón Idai svou mimořádnou silou udeřil začátkem týdne a do dnešního dne se záchranářům a hasičům nepodařilo prohledat všechny trosky. Z leteckých záběrů je patrné, že cyklón srovnal se zemí 90 procent města Beira.

Ve stejné době, co se územím Mosambiku prohnal cyklón Idai řádila i silná bouře, která vyvolala rozsáhlé záplavy v Malawi a Zimbabwe. Bouři doprovázely silné nárazově větry, které strhávaly menší objekty a střechy.

Bouře zasáhla oblast, na které žije jeden a půl milionu obyvatel, které momentálně sužují bleskové záplavy. Přesný počet obětí nebude ještě dlouho známý, protože potrvá minimálně týden, než opadne voda a záchranáři se dostanou do všech míst. Momentálně je ještě pohřešováno několik stovek obyvatel a s každou další hodinou se snižuje šance na jejich záchranu.

Největší škody jednoznačně utrpělo město Beira, ve kterém se protrhla jedna z přehrad a zatopila oblast, na které bydlí přes půl milionu obyvatel. Situace je stále kritická, protože počasí je v celé oblasti nelítostné a v dalších dnech jsou hlášeny silné deště.

Na místě jsou už dobrovolníci z Červeného kříže a poskytují obyvatelům v postižených oblastech vodu, jídlo a potřebou lékařskou péči. Cyklón Idai poničil i východ a jih Zimbabwe, které delší dobu sužují ekonomické problémy a nedostatek vody a potravin. Podle OSN je teď v Zimbabwe přes 5 milionu lidí závislých na humanitární pomoci v podobě přídělu potravin.

Podle nejnovějších informací bouře a cyklón Idai zabil v Mosambiku už 220 lidí. V Zimbabwe dosud přišlo o život 140 osob a vysoké ztráty na životech hlásí i Malawi. Počet obětí se bude bohužel nadále zvyšovat a podle všech informací se jedná o jednu z největších katastrof v posledních letech na jižní polokouli.

Mnohé země jako je Velká Británie, Spojené Arabské Emiráty nebo Norsko poskytnou Mosambiku, Zimbabwe i Malawi finanční pomoc. Tanzánská armáda do zemí poslala 240 tun potravin a lékařských potřeb.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu