ZMĚNIT MÍSTO

Populace zvířat v národních parcích Afriky se snižuje

07.04.2019

Dlouho dobu řešila většina národních parků problémy spíše s pytláky, ale v posledních letech se ukázalo, že i přes to, že jsou parky lépe chráněny, dochází ke snižování populací všech možných druhů. Hlavním problémem se ukázalo, že největším problémem rezervací jsou pevné hranice a nárazníkové zóny, do kterých stále více zasahuje lidská činnost.

Smutnou skutečností je, že stav zvířat v národních parcích Afriky se za posledních 40 letech snížil o 70 procent. Tento problém se týká i světoznámého parku Serengeti, ve kterém dnes žije více lidí než zvířat. V nárazníkových zónách, se zejména v posledních letech podepisuje zemědělská činnost, které je zde bohužel povolena.

Populace lidí v chráněných zónách národního parku Serengeti se za posledních deset let zvýšila o neuvěřitelných 400 procent. Lidská činnost se tu nejvíce podepisuje v podobě pasení dobytka, na úrodných pláních, které by jinak tvořily potravu pro zvířata parku. Velká stáda zvířat se právě sem vydávají za potravou, které je tam stále méně kvůli rozrůstajícímu se zemědělství v nárazníkových oblastech parků. Delší pozorování ukázala, že se to negativně projevuje na poklesu populace žiraf, pakoňů a zeber.

Podle bioložky Kate Parrové z univerzity v Liverpoolu už národní parky přestávají plnit svůj účel, kterým je ochrana zvířat. Lidská činnost v parcích narušuje migrační trasy, poškozuje habitat a výrazně ovlivňuje výslednou potravinovou nabídku pro zvířata.

Vědci ze všech koutů světa si lámou hlavu s tím, jak zlepšit ochranu zvířat uvnitř parků, aby nedocházelo ke snižování jejich populace. Celou otázkou se už začal zabývat i Simon Mduma, který je ředitelem tanzanské agentury pro Výzkum chráněných oblastí. Vláda Tanzanie podnikne veškeré potřebné kroky k tomu, aby byla situace v národním parku Serengeti zlepšena.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu