ZMĚNIT MÍSTO

Vědcům se podařilo zachytit první fotografie černé díry

11.04.2019

Ve středu se široké veřejnosti naskytl nevšední pohled na první fotografie černé díry ze vzdálené galaxie. Na snímcích je vidět zářivý kruh rozžhavené hmoty, která je nasávána do černé díry, jež je od Země vzdálená 55 milionů světelných let. Snímky byly pořízeny pomoci osmi obřích dalekohledů, které jsou rozmístěny po celém světě.

Poprvé v historii vědecká obec získala vizuální důkaz potvrzující Einsteinovu teorii relativity. Na fascinujících snímcích je viditelná zářivě rudá hmota, která putuje rychlostí světla okolo tmavého kruhu prázdnoty. Jakmile hmota vstoupí do horizontu události, nachází se v bodě, ze kterého už nelze uniknout.

Fotografie ve skutečnosti zobrazuje horizont události, který je větší než naše Sluneční soustava a nachází se v galaxii zvané M87. Singulární obraz vznikl díky týmu Event Horizon, který využil osmi rádiových teleskopů. Jednotlivé teleskopy se nachází v Arizoně, Mexiku, Chile, Španělsku na Havaji a v poslední řadě i na jižním pólu.

Tyto teleskopy jsou speciálně upraveny tak, aby byla kvalita snímků co největší a výsledná data se ukládala na velkokapacitní zařízení. Celkovou přesnost poskytují atomové hodiny, které garantují správný čas na neuvěřitelných 10 milionů let. Vědci doslova využili optimálního počasí pro pozorování na všech místech současně a pořídili fascinující snímky, které se zapíší do dějin astronomie.

Odhalené skutečnosti jen potvrzují fakta o černých dírách, která lidem sdělil Albert Einstein už před sto lety, zmiňoval se i o symetrickém tvaru, který byl rovněž potvrzen. V současné době se vědci domnívají, že černá díra je centrem každé galaxie a mnohdy jsou miliarda krát větší než naše Slunce.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu