ZMĚNIT MÍSTO

Rio de Janeiro zachvátily mohutné povodně

14.04.2019

Od středy tohoto týdne zuří v brazilském hlavním městě Rio de Janeiru záplavy, které už zabily nejméně 10 osob. Záplavy zde vyvolaly nepolevující přívalové deště, které proměnily místní silnice v řeky. Ke konci týdne se přidaly i stále častěji se vyskytující sesuvy půdy v okolí města.

Od půlky týdne hasiči a záchranáři prohledávali celou oblast města a pátrali po zbylých pohřešovaných. Všudypřítomné nánosy bahna a popadané stromy jim tuto práci výrazně komplikují. Brzy bylo jasné, že o vážnosti situace nemůže být pochyb a byl vyhlášen nouzový stav. Na mnoha místech voda strhávala i stojící automobily.

Na stovkách míst po celém Rio de Janeiru byly hlášeny výpadky elektrického proudu a došlo i k uzavření mnoha škol. Prozatím je jasné, že tři z obětí byly nalezeny poblíž nákupního centra ve svém automobilu a další dvě ženy zahynuly v důsledku zřícení jejich domu, který podemlela divoká voda. Jeden muž byl zabit elektrickým proudem a další se utopil v proudu vody v řece.

Podle všech dosavadních informací byly zasaženy i známé turistické střediska jako je Copacabana a Ipanema. Právě v těchto oblastech spadlo začátkem týdne za necelých 9 hodin 250 milimetrů srážek. Průměrný měsíční srážkový úhrn v těchto oblastech je kolem 90 milimetrů.

Velké množství domů v Rio de Janeiru je postaveno na nevhodných místech, kde přirozenou cestou po přívalových deštích proudí voda a strhává vše, co jí stojí v cestě. Právě tyto domy jsou nyní plné nánosů bahna a z některých zůstaly jen trosky. Podle meteorologů by mělo v celé oblasti srážek postupně ubývat, ale stále zde je riziko bouří, které v této oblasti nejsou ničím výjimečným.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu