ZMĚNIT MÍSTO

Jih USA sužují tornáda a silné bouře

14.04.2019

Každoročně musí občané žijící na jihu Spojených států amerických čelit četným bouřím a stále častěji se vyskytujícím tornádům, které mají mnohdy destruktivní sílu. Díky včasnému varování si zatím bouře v Texasu vybraly jen čtyři oběti. Většina z nich zahynula v důsledku pádu stromu a mezi oběťmi jsou bohužel i dvě děti.

Nedávné tornádo, které se utvořilo v Texasu, mělo sílu EF-3 a doprovázely ho větry vanoucí rychlostí až 190 kilometrů za hodinu. Tornádo zasáhlo Robertson Country a okres Angelina, kde zabilo dvě děti, které seděly s rodiči v automobilu, na které padl strom. Desítky obětí zde utrpělo vážná zranění a byly ihned převezeny do místních nemocnic.

Tornádo v Texasu bylo natolik silné, že vyvrátilo z kořenů i vzrostlé stromy, které následně způsobily velké škody. Vítr strhával i menší střechy a mobilní domy. Velké škody utrpělo i město Franklin a Bremond, ve kterém až do soboty byly hlášeny rozsáhlé výpadky elektřiny.

Podle meteorologů bylo v nedalekém Dallasu hlášeno silné krupobití a podobná situace je i na dalších místech v Texasu. Vzhledem k optimálním podmínkám pro tvorbu Tornád je v následujících dnech ohrožena celá Floridská pánev až k jižnímu Ohiu. Tornáda by se mohla brzy přesunout i do Alabamy a Georgie.

Dopady z četných bouří budou tak velké, že ovlivní i počasí v dalekém New Yorku a Washingtonu. Právě zde hrozí v následujících přívalové deště, které by mohly rozpoutat bleskové povodně. Bouře a tornáda v USA momentálně ohrožují na životech přes 80 milionů lidí. Jen za poslední dva dny bylo hlášeno v Texasu, Louisianě a Mississippi šestnáct tornád a už teď je jisté, že škody se vyšplhají do desítek milionů dolarů.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.