ZMĚNIT MÍSTO

Českou republiku začalo opět sužovat sucho

18.04.2019

Stejně jako v minulém roce hrozí zemědělcům velká sucha, která už nyní panují na více než polovině území. Předpovědi meteorologů nejsou nikterak optimistické a srážkový deficit by se měl i nadále prohlubovat. Za uplynulý měsíc spadlo jen minimum dešťových srážek a v některých částech země chybí vláha dlouhodobě. Největší sucha trápí střední a Jižní Moravu, Polabí a Poohří.

Vzhledem k tomu, že zima nebyla nikterak bohatá na srážky, neměla půda možnost doplnit chybějící vodu. Zásoby spodních vod vysychají už řadu let a situace se v letních měsících ještě zhorší v důsledku vysokých teplot. Běžně začátek jara provázely četné přeháňky, díky kterým se vláhový deficit doplnil, tomu k tomu však letos zatím nedošlo.

Dopady na zemědělství jsou už v tuto dobu v některých krajích obrovské a ovlivní celkové výnosy. Na jižní Moravě a v Poohří chybí srážky už od loňského podzimu a celkové výnosy by se zde mohly snížit až o 25 procent. V celkově dvaceti okresech by se mohly výnosy snížit řádově o 10-30 procent. Nejhorší situace je momentálně v okrese Louny, Most a Prostějov a místní vegetace zde utrpěla vážná poškození, což může celkové výnosy snížit až o 40 procent.

Na prohlubujícím se suchu se podílí v posledním měsíci i stále častější vítr, díky němuž dochází k rychlejšímu vysychání půdy. Momentálně je situace ještě únosná, ale pokud v následujících týdnech nezaprší, bude se nedostatek vláhy v půdě nadále prohlubovat. Zemědělci doufají, aby se neopakovala situace, která jižní a střední Moravu postihla v roce 2012. Tehdy nedostatek srážek na jaře zapříčinil markantní snížení zemědělských výnosů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu