ZMĚNIT MÍSTO

Indii a Bangladéš zasáhl cyklón Fani

04.05.2019

Indii a Bangladéš zasáhl drtivou silou cyklón Fani, který se stal jedním z nejničivějších za posledních dvacet let. Tamější úředníci nařídili evakuace několika milionů osob poté, co cyklón v pátek udeřil na východním pobřeží silou, která je ekvivalentní hurikánu třetí kategorie. Nejméně sedm osob a další stovky jich utrpělo zranění.

Podle mluvčího indické vlády cyklón Fani napáchal rozsáhlé škody na mnoha budovách a domech ve městě Puri, které leží ve státě Odisha. Ohromná síla větru na řadě míst způsobila rozsáhlé výpadky elektřiny a do dnešního dne jsou místní silnice neprůjezdné díky stovkám popadaných stromů.

Cyklón Fani podle meteorologů udeřil v pátek kolem deváté hodiny místního času na pobřeží Odisha větry, které dosahovaly rychlosti až dvou set kilometrů za hodinu. Po kontaktu s pevninou byl klasifikován na těžkou cyklónovou bouři, která postupně oslabovala.

Je dobré zmínit fakt, že cyklón Fani se stal nejsilnějším cyklónem v Severním Indickém oceánu od roku 2008, kdy zde udeřil cyklón Nargis. Meteorologové potvrzují, že dopady cyklónu Fani jsou patrné i na vzdálené hoře Mount Everest.

Jen v Indii bylo na východním pobřeží evakuováno ve velmi krátkém čase přes jeden milion lidí, kteří byli přesunuti do 850 úkrytů. Dočasně byly uzavřeny školy a přerušeno bylo přes 100 vlakových spojů.

Cyklón Fani přináší do Indie a Bangladéše i těžké deště, které mohou vyvolat sesuvy půdy a bleskové povodně. Bangladéš před příchodem bouře evakuoval přes dva miliony lidí. Na evakuaci se podílelo přes 56 tisíc dobrovolníků. Cyklón Fani taky ohrožuje severní Andhra Pradesh, Odishu, Západní Bengálsko a Jharkhand.

Podle meteorologů by bouře během víkendu měla nadále slábnout, ale největší obavy mají místní obyvatelé z vydatných dešťů, díky kterým by v některých oblastech mohlo spadnout až 450 mm srážek.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu