ZMĚNIT MÍSTO

Jižní a střední část USA pustoší bouře a záplavy

13.05.2019

Situace ohledně záplav v Louisianě se opět zhoršila a padl i rekord starý takřka sto let. Rekordně dlouhé povodně by však mohly státy jihu Spojených států sužovat až do konce června. Všechny velké řeky jsou rozvodněné a potrvá týdny, než voda opadne.

Bouře před týdnem zasáhly i jihovýchodní Texas až po oblast města Houston a rozpoutaly ničivé záplavy. Záplavové deště zde dosahovaly velké intenzity a mnohdy je doprovázely silné větry nebo krupobití. Na některých místech v Texasu spadlo za jediný den kolem 100 milimetrů srážek.

Během víkendu se bouře přesunula z východního Texasu směrem do Louisiany, kde došlo ke zhoršení situace na řece Mississippi. Srážkové úhrny v Richmondu a Perkinstonu se od úterý minulého týdne do nedělního večera pohybovaly kolem 250 - 300 milimetrů.

Obavy meteorologů z toho, že by mohly záplavy sužovat oblast velkých řek na Jihu USA, jsou oprávněné. Hrozí zde reálné riziko, že se budou silné bouře opakovat i v nadcházejících týdnech, díky čemuž dojde k dalšímu stoupání hladiny všech toků v oblasti.

Se záplavami se v současné době potýkají i obyvatelé žijící v oblasti řek Missouri, Sabine, Wabash a White. Hladina roste i u dalších desítek řek v celé oblasti středních Spojených států. Podle hydrologů Národní meteorologické služby by mohlo dojít k výraznému stoupání hladiny řeky Mississippi v oblasti města Baton Rouge, což by mohlo vést k dočasnému pozastavení lodní dopravy.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu