ZMĚNIT MÍSTO

Střední a východní Evropu zasáhnou silné deště a bouřky

20.05.2019

Momentálně se nad střední a východní Evropou pomalu přesouvá tlaková níže, která s sebou přinese vydatné dešťové srážky a mohla by vyvolat i lokální povodně. Nejvíce srážek spadne v Alpách, místy by mohlo napršet za jediný den až 200 milimetrů deště.

Bouřkový systém se pohybuje přes Německo, Dánsko, Bělorusko směrem na Ukrajinu a prakticky na celém Balkánském poloostrově hrozí přívalové deště. Bouřkový systém by se měl podle předpovědi otáčet nad Polskem blízko hranic s Českou republikou. S vydatnými srážkami se budou nejvíce potýkat v Rakousku, středním Německu a ve Švýcarsku. Místy zde hrozí i lokální povodně a v horských oblastech hrozí i sesuvy půdy.

Od úterý jsou hlášeny vydatné deště v Německu a mohlo by dojít i k přerušení dopravy v oblasti Frankfurtu, Mnichova, Stuttgartu a Norimberku. Hrozí zde vážné riziko zatopení místních pozemních komunikací, protože denní srážkový úhrn by se zde mohl vyšplhat až na 150 milimetrů. Ve středu se bouře přesune i na západní Rakousko, kde by mohlo spadnout až 75 milimetrů srážek.

Meteorologové varují, že bouře se budou vyskytovat lokálně a přinesou s sebou ničivé nárazové větry. Ve středu se bouře přesune k Rumunsku a v nočních hodinách už bouřkové počasí dorazí i do Polska. Ve čtvrtek už bude bouřkovým systémem zasaženo i Bulharsko.

Díky tomu, že se bouře otáčí nad Polskem, v České republice nehrozí žádné silnější bouře, které by mohly vyvolat záplavy. Naopak by častější dešťové srážky měly vyřešit dlouhodobý vláhový deficit. Vydatnější srážky zasáhnou Šumavu, kde by mohlo v následujících dnech spadnout kolem 20 - 50 milimetry deště.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu