ZMĚNIT MÍSTO

Smrtící tornáda zasáhla centrální USA

25.05.2019

V posledních dnech jsou státy centrálního USA sužovány desítkami tornád, které už si vybraly první oběti. Nejvíce zasažena byla Oklahoma, Iowa a Missouri, kde tornáda rozpoutala rozsáhlé záplavy. První silnější tornádo udeřilo ve středu ve městě Jefferson ve státě Missouri, kde byl zanedlouho vyhlášen stav nouze. Zatím není známý přesný počet tornád, která udeřila v centrální části USA, ale je jisté, že jich bylo několik desítek.

V důsledku úderů silných tornád jsou na mnoha místech hlášeny rozsáhlé výpadky elektrického proudu a mnohé silnice jsou neprůjezdné, protože jsou zcela zatopeny vodou. Jednomu z řidičů se pokus o překročení zatopeného úseku silnice v Oklahomě stal osudným, když se utopil v kabině svého vozu.

Podle zpráv od Národního meteorologického servisu Storm Prediction Center bylo zaznamenáno od začátku týdne přes 100 hlášení tornád. Tornádo v Missouri poblíž města Golden City způsobilo poškození střechy u budovy, kde se skladovala hnojiva a existovala hrozba chemického úniku. Právě zde přišly o život při tornádové bouři tři osoby.

Meteorologové varují, že by se další tornáda mohla vyskytnout v příštím týdnu nedaleko Texasu a Oklahomy. Ve čtvrtek bylo v důsledku tornáda v Oklahomě dočasně bez elektrického proudu kolem dvaceti tisíc domácností a starosta města Jefferson City byl nucen nařídit i dočasný zákaz vycházení.

Další starosti lidem v Oklahomě dělá stále se zvyšující hladina v řece Arkansas u města Tulsa, která by se brzy mohla rozvodnit. Horší situace je u města Webber Falls, kde už byly nařízeny i evakuace kvůli záplavám. Na řece Arkansas došlo i k uvolnění dvou bezpilotních člunů, které vezly kolem 1500 tun hnojiva. Ve čtvrtek oba čluny narazily do přehrady a ihned se potopily. Na štěstí se jednalo o netoxická hnojiva a nedošlo ani k narušení statiky přehradní hráze.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu