ZMĚNIT MÍSTO

Paraguay zásáhly ničivé záplavy a hrozí i zatopení hlavního města Asunción

29.05.2019

Záplavy v Paraguyai se v důsledku neustále se zvyšující hladiny ve stejnojmenné řece nadále rozšiřují a vyhnaly ze svých domovů přes 75 tisíc rodin. Ke konci týdně by už záplavami mohlo být zasaženo i hlavní město Asunción.

Největší obavy dělá všem obyvatelům řeka Paraguay, jejíž hladina se každým dnem zvyšuje o 5 centimetrů. Pokud se bude hladina zvyšovat i v dalších týdnech, mohly by hrozit katastrofické povodně. Na situaci na řece denně dohlíží odborníci z oddělení meteorologie a hydrologie.

Pokud by se hladina vody v řece Paraguay zvýšila o 50 centimetrů, okamžitě by bylo v ohrožení několik set tisíc obyvatel Asunciónu, kteří bydlí v aglomeraci města. Podle zpráv, které poskytl novinářům zástupce ředitele oddělení meteorologie a hydrologie v Paraguyai Nelson Perez, je většina vodovodů v Asunciónu ucpána odpadem, což může zhoršit dopady záplav.

V letošním roce spadlo v Paraguayi během května enormní množství dešťových srážek, což mělo za následek rozpoutání povodní a následnou evakuaci několika desítek tisíc lidí. Podle meteorologa Eduarda Minga už v letošním roce záplavy v Asunciónu sužovaly přes 40 tisíc obyvatel. Záplavami bylo postiženo i město Pilar, které se nachází poblíž hranice s Argentinou. Záchranáři zde museli evakuovat kolem deseti tisíc lidí.

Tamější vláda poskytuje všem obyvatelům potřebou pomoc i dočasnou střechu nad hlavou, dokud voda neopadne. I přes veškerou snahu záchranářů, mnozí občané odmítají své domovy opustit a vystavují se tak bezprostřednímu nebezpečí.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu