ZMĚNIT MÍSTO

Do České republiky přichází letní teploty a slunečné počasí.

03.06.2019

V předcházejícím měsíci spadly na našem území potřebné dešťové srážky, které podpořily všudypřítomnou vegetaci a vyřešily dlouhodobý vláhový deficit. Půda je na většině míst ČR nasycena do hloubky čtyřiceti centimetrů a místy až do jednoho metru. V červnu nás však čekají letní teploty, které budou začátkem měsíce atakovat hranici třiceti stupňů Celsia.

Srážkově nadprůměrný květen vystřídá červen, ve kterém by mělo odhadem spadnout kolem šedesáti milimetrů srážek, což je dlouhodobý průměr v tomto období. Přeháňky budou spíše lokální a mohou se vyskytnout bouře z horka. Nejvyšší teploty nás budou provázet v prvním červnovém týdnu. Na Moravě se může rtuť teploměru vyšplhat i na 31 stupňů Celsia. V dalších týdnech dojde k mírnému ochlazení a průměrné denní teploty se budou pohybovat kolem 24 stupňů Celsia.

Po celý měsíc by nás mělo provázet především slunečné počasí s občasným výskytem dešťových srážek lokálního charakteru. Díky vydatným dešťům v květnu byl vyřešen srážkový deficit, který trápil především zemědělce. V některých oblastech pršelo tak vydatně, že se markantně začala zvyšovat hladina v mnoha českých řekách a na okamžik hrozily i povodně. Od soboty však srážky ustaly a deštivé počasí vystřídaly tropy.

O víkendu se na řadě míst v České republice pohybovaly teploty kolem 28 - 30 stupňů Celsia. Nejvyšší teploty byly naměřeny v Plzeňském a Středočeském kraji. O víkendu naměřili třicet stupňů Celsia v Plzni, Ústí nad Labem a ve Stříbře. Letní sezóna je na většině koupališť už zahájena, tak neváhejte a zajděte se ochladit během teplotně nadprůměrného měsíce k vodě.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu