ZMĚNIT MÍSTO

Připomeňte si 100. výročí Koruny pamětní medailí zdarma

11.06.2019

Není od věci si připomenout, že naše koruna v letošním roce slaví jubilejní sté výročí a při té příležitosti máte možnost získat celou řadu výročních medailí a mincí. Česká národní banka na počest stého výročí nechala vydat i zlatou minci v nominální hodnotě deset tisíc korun a sběratelé si jí mohou v průběhu roku zakoupit. Tyto mince si máte možnost zakoupit u smluvních partnerů banky, jež prodává sběratelský materiál.

Kromě vydání pamětních mincí na počest stého výročí koruny máte možnost získat i medaili vyobrazující první československou jednokorunovou minci, kterou vydala společnost Národní Pokladnice. Samotnou medaili máte možnost získat zdarma na stránkách společnosti, ale je třeba počítat s uhrazením poštovného.

Vzhledem k tomu, že se jedná o jubilejní sté výročí koruny, byla na její počest uspořádána i výstava, na kterých jste si mohli prohlédnout několik vzácných exemplářů včetně druhé největší zlaté mince na světě, která byla vyrobena Českou národní bankou na počest stoletého výročí koruny. Nominální hodnota této mince je sto milionů korun a váží neuvěřitelných 130 kilogramů.

Od zavedení koruny na našem území, je tomu sto let a je dobré si připomenou i historii. O vznik koruny se nejvíce zasloužil tehdejší ministr financí Alois Rašín, který předložil návrh na měnové odluky a výměnu peněz. Rašínův návrh byl přijat a od roku 1919 došlo ke stažení rakouské měny z oběhu a nahradily je papírové peníze emitované státem s nuceným kurzem. První jednokorunové mince byly vyraženy roku 1921 a do oběhu se dostaly až o rok později.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu