ZMĚNIT MÍSTO

Záplavy v Číně si vyžádaly už šest desítek obětí

17.06.2019

Nepolevující záplavy v jižní a střední Číně donutily k evakuaci stovky tisíc osob a počet obětí vzrostl na 60. Zemědělci hlásí ohromné ztráty a přes 4 miliony hektarů půdy je zatopeno. Čínské ministerstvo pro nouzové řešení se nechalo slyšet a informovalo veřejnost o tom, že ekonomické škody se už teď vyšplhaly na více než 13 miliard Juanů.

V předchozím týdnu v Číně takřka denně pršelo a přívalové deště zvýšily hladinu velké řeky Yangtze, což mělo za následek rozpoutání ohromných záplav. Voda narušila tisíce domů, které budou muset být strženy, a do této doby se už jich zhroutilo kolem 9500.

Záplavy vyhnaly ze svých domovů kolem 350 tisíc lidí a kolem čtyř tisíc z nich muselo být zachráněno, protože jim divoká voda odřízla únikovou cestu. Záplavy zasáhly mnoho oblastí od jihovýchodní provincie Guangdong až po vzdálenou provincii Chongqing na jihozápadě země.

Se záplavami se potýkají i obyvatelé provincie Guangxi, která leží v blízkosti Vietnamu. Těžké deště zde vyvolaly záplavy v šesti městech a vyhnaly desítky tisíc lidí ze svých domovů. Na některých místech voda zničila i silnice a odřízla přístupovou cestu, proto jsou záchranné práce komplikované.

Minulý týden musely v nejvíce postižených městech v kraji Lianping uzavřít i školy, protože zde voda uvěznila přes 500 osob. Na některých místech v provincii Guangdong už se začaly vyskytovat i sesuvy půdy.

Čína je povodněmi na jihu sužována v letních měsících pravidelně, protože zde v tomto období spadne několik stovek milimetrů deště. Přesně opačně, je na tom severní část Číny, protože ta v tomto období trpí nedostatkem srážek.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu