ZMĚNIT MÍSTO

Nedaleko prefektury Yamagata v Japonsku udeřilo silné zemětřesní

19.06.2019

Včera v noci udeřilo na západním pobřeží Japonska mohutné zemětřesení o síle 6,7 stupně. Epicentrum se nacházelo pouhých třicet kilometrů od pobřeží v blízkosti města Tsuruoka v prefektuře Yamagata. Několik desítek lidí bylo zraněno a škody na majetku zatím nebyly vyčísleny.

Podle seismologů se epicentrum zemětřesení nacházelo v hloubce šestnácti kilometrů. Díky připravenosti místních obyvatel nikdo nepřišel do dnešního dne o život. Ve středu japonská meteorologická agentura varovala před vlnou tsunami, která by mohla zasáhnout západní pobřeží Japonska.

Menší vlna by mohla zasáhnout pobřežní oblasti prefektur Yamagata, Niigata a Ishikawa, proto byli místní obyvatelé vyzvání, aby dočasně opustili domovy. Zemětřesení zapříčinilo výpadky elektrického proudu u více než devíti tisíc domácností v prefekturách Yamagata a Niigata.

Na západě Japonska zemětřesení poničilo i desítky silnic včetně železnice, díky čemuž musely být některé spoje zrušeny. Japonská vláda rovněž ubezpečila veřejnost, že nedošlo k žádnému poškození nedaleké jaderné elektrárny.

Japonsko zasahují zemětřesení vzhledem k jeho geografické poloze často, ale některé se zapsala do dějin obzvláště krvavě. Jedno z nejsilnějších zemětřesení, jež zasáhlo Japonsko v roce 2011, mělo sílu 9 stupňů a vyvolalo ohromnou vlnu tsunami, která rozpoutala jadernou katastrofu elektrárny Fukušima. Díky neuvěřitelné síle zemětřesení byl tehdy trvale přesunut ostrov Honšú o více než dva metry na východ. Při tomto zemětřesení přišlo o život skoro 20 tisíc lidí a záchranáři museli evakuovat přes 100 tisíc lidí.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu