ZMĚNIT MÍSTO

Při bouři v severozápadní Indii zahynulo 14 osob

24.06.2019

Ještě před začátkem monzunových dešťů, které dorazí do Indie letos se zpožděním, řádila silná bouřka v severozápadní Indii a zahynulo při ní 14 lidí a dalších 50 jich bylo zraněno. Momentálně je Indie ještě na většině míst sužována horkým a suchým počasím, díky čemuž v některých oblastech trpí nedostatkem vody. Tento problém by měly vyřešit přicházející monzunové deště.

Při jedné z bouřek, která se utvořila v severozápadní Indii v Rádžasthánu, došlo ke zhroucení velkého stanu, ve kterém se v tu dobu nacházelo desítky lidí. Podle meteorologů došlo k vytvoření bouřky v oblasti s vysokou vzdušnou vlhkostí, která je předzvěstí přicházejících monzunů, jež jsou pro zdejší obyvatele životodárně důležité. Díky letošnímu teplému počasí došlo k markantnímu poklesu hladiny v několika přehradách, na kterých jsou místní obyvatelé a zemědělci závislí.

Denní teploty v Indii poslední dny pravidelně překračovaly čtyřicetistupňovou hranici. Lokální bouřky v severozápadní Indii krátce ochladí vzduch, ale vedra by měla vydržet minimálně do konce příštího týdne.

Díky tomu, že v jižní a východní Indii už začaly monzunové deště, lze očekávat, že se pomalu budou přesouvat i do severozápadní Indie. Meteorologové se domnívají, že by za zpožděným příchodem monzunu mohl stát nedávný cyklón Vayu. Dobrou zprávou je i příchod monzunu do oblasti města Chennai, které je domovem více než pěti milionů lidí, kteří byli v posledních dnech závislí na dodávkách pitné vody.

Letošní příchod monzunu do Indie je nejpomalejší za posledních deset let a existují obavy, že zde nespadne dostatečné množství dešťových srážek, aby stoupla hladina v přehradních nádržích. Díky pozdějšímu příchodu monzunu letos spadlo v Indii o 40 procent srážek méně než v loňském roce.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu