ZMĚNIT MÍSTO

V Arizoně řádí ohromný lesní požár

26.06.2019

V Arizoně o víkendu propukl rozsáhlý lesní požár, který už sežehl přes 300 kilometrů čtverečních porostu. Do boje s požárem už bylo zapojeno přes 900 hasičů a muselo být evakuováno kolem 650 domácností. Oheň řádí na území národního lesa Tonto, který je pátý největší v USA.

Po příčinách požáru se zatím pátrá, ale s největší pravděpodobností je na vině lidský faktor. Zdejší vegetace je proschlá a na dešťové srážky velmi chudá, díky čemuž se plameny velmi rychle šíří i do obydlených oblastí. Nedaleko požáru se nachází i hlavní město Arizony Phoenix, který od národního lesa Tonto leží pouhých 50 kilometrů.

V Národním lese Tonto se nachází i několik památných stromů, u kterých se odhaduje stáří až na 1000 let. Plameny se dostaly do bezprostřední blízkosti jednoho z nich, ale hasičům se podařilo oheň odklonit.

Hasiči odhadují, že takto velký lesní požár budou schopni zcela uhasit až v půlce července. Jsou však schopni oheň odklonit do jiného druhu vegetace, ve kterém se požár nebude tak rychle šířit. Arizona momentálně zažívá nejsušší období v roce a riziko vzniku požáru bude vysoké i v následujících měsících. Zejména proto zde vešla v platnost celá řada požárních omezení včetně zákazu táboráků v období sucha.

Dobrou zprávou je, že do dnešního dne požár nikoho nezranil a díky včasné reakci požárníků nedošlo ani ke škodám na majetku. To nic nemění na tom, že tento požár se svou velikostí zařadí mezi deset největších v dějinách Arizony.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu