ZMĚNIT MÍSTO

V Česku padaly teplotní rekordy

29.06.2019

V důsledku přívalu horkého vzduchu z Alžírska, se v České republice prudce zvedly teploty a na více než devadesáti procentech meteorologických stanic padnuly rekordy. Doposud nejteplejším dnem byla středa tohoto týdne, kdy padl i absolutní rekord pro měsíc červen, kdy se rtuť teploměru vyšplhala až na 38,9 stupně celsia. Tato teplota byla naměřena na stanici v Doksanech nedaleko Litoměřic.

Nejvyšší teploty byly v polovině týdne zaznamenány v západních a středních Čechách. Denní teploty se zde pohybovaly mezi 32 - 37 stupni Celsia. Na Moravě a ve Slezsku byly teploty průměrně o dva stupně nižší. Hranice 38 stupňů byla překonána i v Plzni, jen o půl stupně chladněji zaznamenali meteorologové v Ústí nad Labem, Praze i Teplicích, kde rovněž padl nov teplotní rekord.

Podle Českého hydrometeorologického úřadu padly ve středu teplotní rekordy na 137 stanicích ze sto padesáti. Většina těchto stanic měří teploty už více než tři dekády, ta v Teplicích dokonce sto let. U více než třetiny stanic byl překonán i teplotní rekord pro celý měsíc červen.

V České republice je celkem 11 meteorologických stanic, které zaznamenávají teploty už více než sto let. Na deseti z nich ve středu padl nový teplotní rekord. Jedná se o stanice na Milešovce, v Opavě, Teplicích, Táboře a Přerově. Star teplotní rekord nebyl překonán pouze na stanici v Bystřici pod Hostýnem.

Pro zajímavost padl ve středu teplotní rekord na pražské stanici Klementinum, která zaznamenává teploty už od roku 1775. Právě zde byla onoho dne naměřena teplota 37,6 stupně Celsia, čímž byl starý rekord překonán o celé dva stupně.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu