ZMĚNIT MÍSTO

Francii i Španělsko sužují desítky lesních požárů

30.06.2019

V důsledku nepolevující vlny veder dochází ve Francii i Španělsku k nekontrolovatelnému šíření lesních požárů. Teploty ve Francii už řadu dní překračují hranici čtyřiceti stupňů a přede dvěma dny zde byla dokonce pokořena i nejvyšší zaznamenaná teplota v zemi a to 45,9 stupně Celsia. Ve čtyřech francouzských departmentech platí výstraha nejvyššího stupně. Obdobně je na tom Španělsko, kde se díky vrcholící vlně veder rozhodla vláda vyhlásit nejvyšší stupeň varování před požáry ve dvou třetinách provincií.

Ve Francii padaly teplotní rekordy na několika místech. Nejtepleji bylo ve městě Carpentras, které leží nedaleko Marseille. Meteorologové zde naměřili 44,2 stupně Celsia. O něco vyšší teplotu naměřili i ve vesničce Villevieille, rtuť teploměru se zastavila na 45,1 stupni Celsia. Nejvyšší teplota však byla zaznamenána ve vesnici Gallargues-le-Montueux, jež je součástí departmentu Gard. Teplota se zde vyšplhala až na rekordních 45,9 stupně Celsia.

Ve Francii musí v současné době zasahovat proti požárům stovky hasičů, kteří mají na pomoc i desítku hasících letadel. Plameny v departmentu Gard se už rozšířily až do obydlených oblastí a hasiči museli několik lidí zachránit. Hasiči za pomoci četníků preventivně evakuovali desítky osob u vesnice Garons, kde zuří přes dvacet samostatných požárů.

Situace v sousedním Španělsku je rovněž kritická. Zuří zde desítky lesních požárů, se kterými už hasiči bojují několik dní. Nejhůře je na tom Katalánsko, právě zde hasiči zdolávají ohromný lesní požár, který už spálil přes 6 tisíc hektarů. Podle meteorologů by měla vlna veder polevit až od úterý příštího týdne. Do té doby budou horka sužovat většinu evropských zemí.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu