ZMĚNIT MÍSTO

Při středečním výbuchu italské sopky Stromboli zahynul člověk

04.07.2019

Ve středu došlo k několika erupcím na ostrově Stromboli, kde se nachází i stejnojmenná sopka, která je zároveň i jedna z nejaktivnějších na Zemi. Následně se z kráteru začala uvolňovat oblaka dýmu a po chvíli vytékala i láva. V době erupce bylo na ostrově kromě pěti set domorodých obyvatel i sedmdesát turistů a jeden z nich přišel o život, když ho zasáhlo padající kamení.

Krátce po sérii erupcí stratovulkánu Stromboli vypukl na ostrově požár, který ihned začali místní hasiči krotit za pomoci helikoptér. Mezitím záchranáři evakuovali zbývající turisty na ostrově, které uvěznila oblaka dýmu a popela včetně padajícího kamení.

Nejsilnější erupce udeřily podle Národního institutu geofyziky a vulkanologie kolem sedmnácté hodiny na ostrově Stromboli, který leží nedaleko Sicílie a je součástí Liparského souostroví, které patří Itálii. Po pečlivé analýze dat seismologové odhalili ještě přibližně dvacet slabších erupcí. Intenzita první erupce byla každopádně nejsilnější od roku 2007.

V současné době je celý ostrov Stromboli zahalen oblakem kouře, který je viditelný i ze vzdálených ostrovů. I navzdory tomu, že je sopka Stromboli už dlouhá desetiletí aktivní, patří mezi nejnavštěvovanější turistické destinace a míří sem davy turistů z celého světa. Většina z nich se vydává až na 924 metrů vysoký vrchol majáku Středomoří, jak se sopce Stromboli přezdívá.

Momentálně se z kráteru sopky šíří pomalým tempem proudy lávy k vesnici Ginostra. Na západní straně kráteru zase propuknul požár, který se hasičům daří držet pod kontrolou.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu