ZMĚNIT MÍSTO

Indonésii zasáhlo zemětřesení o síle 6,9 stupně

07.07.2019

Dnes udeřilo v oblasti Indonésie mohutné zemětřesení a na začátku existovaly obavy před hrozící vlnou Tsunami, která se nakonec neutvořila, a úřady varování zrušily. Epicentrum zemětřesení se nacházelo v Moluckém moři nedaleko ostrovu Sulawesi a Maluku. Podle amerických seismologů mělo zemětřesení dokonce sílu 7,1 stupně.

Otřes byl tak silný, že byl cítit na stovkách ostrovů, ze kterých se Indonésie skládá. K zemětřesení došlo krátce po desáté hodině dopolední v neděli. Otřesy vyděsily stovky obyvatel ve městě Ternate, které leží na ostrově Maluku.

Místní seismologové vydali hlášení, že epicentrum zemětřesení se nacházelo v hloubce 25 kilometrů v moři. Nejbližší město v oblasti je 160 kilometrů vzdálené Monado. Díky varování před možnou vlnou Tsunami, která by mohla dosáhnout pobřeží Indonésie, se rozhodlo kolem dvou set tisíc obyvatel dočasně opustit své domovy a vydali se do výše položených oblastí.

V celé oblasti centrální Indonésie panuje velmi nepříznivé počasí a vane silný nárazový vítr a bouřky jsou zde na denním pořádku. Podle meteorologů budou silné deště pokračovat i začátkem příštího týdne.

Indonésie se díky své poloze nachází v oblasti ohnivého kruhu, ve kterém se odehraje více než 90 procent všech zemětřesení na světě. V této ohromné oblasti ve tvaru podkovy, která se táhne kolem Pacifiku, se nachází 450 sopek.

Není tomu tak dávno, kdy byla Indonésie zasažena ohromnou vlnou tsunami, kterou vyvolalo zemětřesení. V roce 2004 díky silnému zemětřesení v Indickém oceánu došlo k vyvolání vlny Tsunami, která zabila 226 tisíc lidí ve čtrnácti zemích. Více než polovina obětí byla právě z Indonésie.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu