ZMĚNIT MÍSTO

Řecký poloostrov Chalkidiki zasáhla silná bouře

12.07.2019

Ve středu zasáhla silná bouře doprovázená krupobitím severní Řecko a přišlo při ní o život šest osob a přes sto jich bylo zraněno. Vzhledem k tomu, že Chalkidiki patří mezi nejoblíbenější turistické destinace, zavítá sem ročně tisíce českých občanů. Bohužel právě dva z nich ve středu při bouři zahynuli.

Velmi nehostinné počasí v posledních dnech sužuje Severní Řecko. Objevilo se zde několik cyklónů, které v přímořských letoviscích rozpoutaly chaos. Je jisté, že mezi oběťmi byly dvě děti a čtyři další turisté z Rumunska a Ruska. Vítr byl tak silný, že si pohazoval se stojícími motocykly a strhával střechy. Po celém regionu jsou stromy vyrvané z kořenů a některé stavby se hroutí.

Jedna z padajících střech hroutící se restaurace v destinaci Nea Plagia v regionu Chalkidiki zabila dva rumunské turisty. Silný vítr způsobil i rozsáhlé výpadky elektřiny v celé oblasti severního Řecka. Místní komunikace byly několik hodin v důsledku popadaných stromů neprůjezdné. Než se situace stabilizuje, potrvá to v některých oblastech nejméně do soboty.

Celá bouře trvala kolem dvaceti minut a předcházelo jí dvouhodinové burácení doprovázené blesky. Vzhledem k závažnosti musel být vyhlášen na Chalkidiki výjimečný stav. Trosky pomáhá odklízet kolem dvou set hasičů a plné ruce práce mají i místní záchranáři, kteří museli ošetřit celou řadu vážných zranění včetně zlomenin.

Silné bouře v tomto období nejsou v Řecku časté, proto byli všichni občané překvapeni razancí, jakou bouře zasáhla poloostrov Chalkidiki, na kterém se momentálně nachází kolem osmi tisíc českých turistů. Lze však očekávat, že situace se brzy vrátí do normálu, protože na pomoc byla přivolána i armáda.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu