ZMĚNIT MÍSTO

Tropická bouře Danas míří na Tchaj-wan

18.07.2019

Na Tchaj-wan směřuje tropická bouře Danas, která se v tuto chvíli nachází nedaleko východního pobřeží. Centrální meteorologická kancelář v zemi ihned vydala varování o blížící se hrozbě. Ve středu se bouře nacházela 350 kilometrů od Tchaj-wanu a doprovázely ji větry o rychlosti až 90 kilometrů v hodině.

Meteorologové sledují tropickou depresi Danas od jejího utvoření v pondělí ve vodách Filipínského moře. Tropická bouře Danas přinesla silné deště a větry na Filipíny v úterý tohoto týdne a od středy se ubírá směrem na Tchaj-wan. Ke konci týdne by se bouře měla přesunout k japonskému ostrovu Ryukyu. Během bouře spadlo za několik hodin na Filipínách místy až 150 milimetrů srážek, což na některých místech rozpoutalo záplavy. Hlavní město Manila bylo zasaženo jen minimálně, spadlo zde kolem padesáti milimetrů srážek během úterý.

Od středy se bouře Danas ubírá k Tchaj-wanu, kde už bylo preventivně evakuováno několik tisíc lidí z pobřežní oblasti, která bude zasažena jako první. Očekává se, že bouře do oblasti Taipei přinese vydatné srážky, které mohou vyvolat lokální záplavy ve čtvrtek.

Od čtvrtka do pátku se bouře Danas bude postupně přesouvat na ostrov Ryukyu a na Okinawu, kde se očekávají vydatné deště. Tropická bouře Danas naruší i leteckou dopravu a bude muset být odkloněno desítky letů.

Celkově bouře ohrozí přes milion osob a díky silnému nárazovému větru je třeba se připravit na časté výpadky elektřiny. Poryvy větru ohrozí i japonské ostrovy Honšú a Kyushu, ale nejsilnější povanou na otevřeném Východočínském moři.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu