ZMĚNIT MÍSTO

S požáry ve středním Portugalsku bojuje přes 1100 hasičů

21.07.2019

Ve středním Portugalsku zuří rozsáhlý požár, který se prozatím nedaří hasičům ani přes veškeré úsilí zkrotit. V celé oblasti vane silný vítr, díky čemuž se plameny nadále šíří. V centrálním Portugalsku s plameny bojuje 1100 požárníků včetně více než dvou stovek hasičských vozů a desítky letadel.

Požár se nachází v regionu Castelo Branco, který leží necelých dvě stě kilometrů od hlavního města Lisabonu. Hasiči se ze všech sil snaží uhasit plameny, než dorazí do vesnice Vila de Rei. Právě v této oblasti muselo zasahovat přes 700 hasičů. Záchranáři mezitím evakuovali několik osob z bezprostředního nebezpečí.

Podle místního velitele civilní ochrany utrpěl jeden občan vážné zranění. Za pomoci helikoptéry byl včas dopraven do nemocnice v Lisabonu, kde byl ihned ošetřen a stabilizován. Mezi zraněnými je i sedm hasičů a desítka civilistů, kteří utrpěli menší zranění.

V tuto chvíli mají místní hasiči pod kontrolou jen 60 procent požárů. V některých oblastech se jim plameny nedaří zkrotit, protože jim v tom brání těžko přístupný terén a silný vítr. Podle předpovědi by se vítr měl uklidnit začátkem příštího týdne.

Vzhledem k vážnosti celé situace byla na pomoc povolána i armáda, která se stará především o zpřístupnění určitých úseků, k čemuž používají silné stroje. O víkendu se ve stejné oblasti utvořily další dva menší lesní požáry, které už se hasičům podařily uhasit.

Všichni občané žijící v centrálním a jižním Portugalsku byli varováni, že by se mohly plameny šířit do dalších vesnic. Některé z nich byly v sobotu preventivně evakuované. Policisté zde uzavřeli i několik silnic, aby do oblasti nemohli proudit turisté. Místní vegetace je proschlá a podle meteorologů budou panovat vysoké denní teploty i v nadcházejícím týdnu a riziko vzniku dalších požárů bude stále vysoké.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu