ZMĚNIT MÍSTO

Sibiř a Dálný východ Ruska ničí rozsáhlé lesní požáry

26.07.2019

Od června na Sibiři zuří přes sto ohromných lesních požárů, které už sežehly v jedenácti ruských regionech více než dva miliony kilometrů čtverečních Tajgy. Požáry vytváří gigantická oblaka kouře, který je viditelný i z vesmíru, což potvrdila observatoř NASA.

Tři největší požáry se nachází v oblastech Krasnojarsk, Irkutsk a Buryatia. Mnozí se domnívají, že požáry vznikly v důsledku zásahu blesku do proschlé krajiny. Trojice největších požárů zuří na ploše jednoho milionu kilometrů čtverečních a není v silách místních hasičů je hasit.

Momentálně v celé oblasti vane silný vítr, který žene kouř z požárů na jihozápad, kde se promísí s bouřkovým systémem. Satelitní snímky z meteorologického satelitu prozrazují, že dým z požárů, se už dostal až do vzdáleného pohoří Ural. Díky tomu výrazně klesla kvalita ovzduší v největším městě na Sibiři, kterým je Novosibirsk. Dým už zasáhl i město Krasnojarsk, které je domovém více než jednoho milionu obyvatel.

Rozsáhlé lesní požáry od června zasáhly i Grónsko a část Aljašky. Požáry v těchto oblastech nejsou v letních měsících ničím neobvyklým, ale letos jsou podle vědce Marka Parringtona z evropského programu na sledování atmosféry Copernicus obzvláště rozsáhlé.

Za zmínku stojí, že při těchto požárech bylo do ovzduší uvolněno přibližně sto megatun oxidu uhličitého, což je ekvivalentní množství CO2, které ročně do ovzduší uvolní Belgie.

Podle nejnovějších informací hoří kromě lesa i rašelinové půdy, které mohou planout i několik týdnů. Zatím není jasné, kdy se podaří požáry uhasit, protože přes 80 procent z nich se nachází v těžko dostupných oblastech, kde je takřka nemožné s plameny bojovat.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu