ZMĚNIT MÍSTO

Nedaleko města Bandung v Indonésii vybuchla sopka Tangkuban Perahu

28.07.2019

V pátek došlo k mohutné erupci stratovulkánu Tangkuban Perahu, který leží v blízkosti třetího největšího města v Indonésii. Z kráteru tyčícího se do výšky dvou kilometrů vychází oblaka kouře, která výrazně sníží kvalitu ovzduší v Bandungu, kde žije přes dva a půl milionu obyvatel.

Od pátku sopka Tangkuban Perahu chrlí velké množství popílku do vzdálenosti jednoho kilometru od kráteru. Během erupce kolem šestnácté hodiny odpoledne nikdo nepřišel o život ani neutrpěl zranění. Největší hrozbou je teď sopečný popel, který sopka chrlí podle místních vulkanologů až do výšky dvou set metrů.

Ihned po erupci kráteru vyzvala indonéská národní agentura pro správu katastrof všechny občany, aby se zdržovali v dostatečné vzdálenosti od kráteru, dokud se neuklidní. Není vyloučeno, že se sopka může probudit k další aktivitě během následujících dní. Nejzrádnější jsou jednoznačně výbuchy par, které mohou nastat bez varování takřka kdykoli.

Samotná erupce se nacházela pouhých 25 kilometrů od Bandungu a trvala necelých 5 minut. Krátce na to opouštěli oblast kráteru stovky občanů ve snaze uniknout před sopečným popelem. Brzy popílek pokryl silnice a muselo být odkloněno i několik letů.

Indonésie se nachází v oblasti tichomořského prstenu ohně a je zde soustředěno celkem 129 sopek a mnohé z nich jsou aktivní. Nejvíce jsou ohroženy ostrovy Java a Bali, které jsou domovem nejvíce obyvatel.

Za zmínku stojí, že tento měsíc došlo k erupci hned několika vulkánů. Pár dní zpět chrlila popel do výšky jednoho kilometrů mexická sopka Popocatépetl a v Evropě se probudila k životu sopka Stromboli a doprovázely ji hned dvě erupce. Zhruba o čtrnáct dní později začala chrlit sopečný popílek i sicilská sopka Etna a narušila leteckou dopravu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu