ZMĚNIT MÍSTO

Benátky n. J. revitalizují za 30 milionů slepé rameno Jizery

08.10.2013

8. října 2013 - Benátky nad Jizerou (Mladoboleslavsko) (ČTK) - Radnice v Benátkách nad Jizerou na Mladoboleslavsku revitalizuje do roku 2015 za zhruba 30 milionů korun slepé rameno řeky Jizery. Revitalizace oblasti naváže na už hotová protipovodňová opatření, řekl ČTK starosta Jaroslav Král (ODS). Přibližně 90 procent z částky zaplatí Operační program Životní prostředí, zbytek půjde z městského rozpočtu.
    "Nyní se dělá dokumentace ke stavebnímu povolení a prováděcí dokumentace. Musí se to vysoutěžit a okamžitě začít," řekl Král. Dokončení prací je plánováno na rok 2015. Část revitalizované oblasti se podle starosty vybagruje a na místě vzniknou nové tůně, které se napojí na Jizeru. Rameno potom bude průtočné a vznikne tam přírodně rekreační oblast, která může pomoci v době povodní. "Jizera by se tudy mohla částečně odbočit a odlehčit hlavnímu korytu řeky," uvedl starosta.
    V Benátkách nad Jizerou v srpnu dokončili novou hráz za více než 74 milionů korun, kterou zaplatilo Povodí Labe. Do konce října má být ve městě hotov také nový varovný systém za pět milionů korun s novým ovládáním městského rozhlasu a elektronickým monitorováním hladiny řeky.
    Ničivé povodně postihly Benátky nad Jizerou v roce 2000. Ve městě tehdy napáchaly škody kolem 20 milionů korun. Letošní červnové záplavy město nezasáhly.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu